Logo Charity

Charitní služby

Občanská poradna

Humanitární sklad ošacení a sociální šatník

Mateřské centrum „Rodinka“

Kdo jsme

Slovo „charita“ má svůj původ v latinském „caritas“, které znamená obecná láska ke všem. V křesťanském prostředí se tato obecná láska, charita, projevuje v praktické službě a pomoci potřebným.

Vznik

Oblastní (původně Farní) charita v Jilemnici vznikla v roce 1991 při římskokatolické farnosti. Zpočátku provozovala pouze humanitární sklad ošacení. O deset let později podpořila vznik Mateřského centra Rodinka, které využívají maminky s dětmi z Jilemnice a širokého okolí. V současné době Oblastní charita provozuje humanitární sklad, sociální šatník a občanskou poradnu.

Organizace

Oblastní charita v Jilemnici pracuje na ekumenické bázi, v radě charity jsou zastoupeny všechny místní církve. Ředitelem je Ing. Petr Faistauer. Rada charity se schází přibližně každé dva měsíce k projednání organizačních záležitostí. Jednou ročně je uspořádáno výroční zasedání charity, na které jsou zváni všichni spolupracovníci, zástupci Diecézní charity Hradec Králové, zástupci městského úřadu a další hosté.

Finanční zdroje

Veškeré náklady na provozované sociální služby, získává Oblastní charita ze sbírek (především z Tříkrálové sbírky), darů, grantových programů a dotací. Kromě mateřského centra jsou veškeré aktivity zajišťovány dobrovolníky. Mateřské centrum zaměstnává jednu maminku na částečný pracovní úvazek, který je financován z grantu MPSV.

Výhled do budoucna

Oblastní charita je zahrnuta do připravovaného komunitního plánu sociálních služeb regionu Jilemnicko. Najde-li dostatek finančních prostředků z grantových programů a dostatek podpory ze strany městského úřadu, bude moci své služby udržet a rozšířit k prospěchu těch, kdo je potřebují.